9 tips voor een frisse nachtrust in de zomer

Slapen bij warm weer: tips om je slaapkamer heerlijk koel te houden in de zomer

Iedereen kent het wel: overdag ben je zó blij dat de zomer in het land is, met zwembadtemperaturen om heerlijk bij te genieten. Maar ’s nachts lig je te woelen en te draaien in je bed, omdat je door de warmte in de slaapkamer de slaap niet kan vatten.

Genieten van de zomer én lekker slapen bij warm weer? Met deze tips koel je jouw slaapkamer af en vertrek je in geen tijd weer naar dromenland.

1) Weg met elektronica in de slaapkamer

’s Nachts je gsm opladen langs je bed of een filmpje kijken op de laptop omdat je niet in slaap geraakt? Niet doen! Alle elektrische apparaten geven warmte af – en dat kan je missen als kiespijn.

verwijder-warmtebron-uit-slaapkamer

2) Beddengoed: koel voelt goed

Misschien niet erg conventioneel, maar je kan je beddengoed best even afkoelen in de ijskast. Steek je lakens, dekbedovertrek of kussenslopen in een plastic zak. Die leg je een tijdje in de koelkast of diepvries. En je valt meteen met een fris gevoel in slaap.

laken-in-koelkast

3) Je eigen airco maken

Een airco in één-twee-drie, zonder duizenden euro’s te betalen? Zorg voor flessen vol bevroren water, zet ze voor je ventilator en voel hoe de koude lucht zich door de kamer verspreidt.

4) Koude doek voor het open raam

Geraak je niet in slaap omwille van de warmte én het geluid van de ventilator? Zet je raam dan op een kiertje, hang er een koude, vochtige doek voor en laat je kamer vol gekoelde buitenlucht stromen.

natte-handoek-voor-het-raam

5) Vochtige kousen (écht: vochtige kousen!)

Je leest het goed: door frisse, vochtige kousen aan te trekken wanneer je in bed kruipt, koelt je hele lichaam voelbaar af. Fris naar bed, zodat je er ’s ochtends fris weer uit kan!

draag-natte-kousen

6) Donker ’s nachts, donker overdag!

Voorkomen is beter dan genezen: hou de warmte simpelweg buiten. Door je rolluiken of gordijnen voortdurend gesloten te houden, voorkom je dat je slaapkamer opwarmt.

7) Lauwe thee

IJskoude dranken drinken: het klinkt verleidelijk, maar zorgt ervoor dat je het alleen maar warmer krijgt. Drink liever lauwe dranken, die zorgen ervoor dat je lichaam doeltreffend afkoelt.

drink een lekker kopje thee

8) Lauwe douche

Je mag die lauwe thee ook onder de lauwe douche drinken. Een lauwe douche is immers véél doeltreffender om af te koelen dan een koude douche.

neem een frisse douche

9) Een summer proof-bedje!

Last but not least, geven we je een grondige checklist voor een bed dat tegen de zomer kan. Kies voor natuurlijke materialen voor je dekbed en beddengoed. Synthetische materialen zorgen er immers voor dat je nóg harder gaat zweten.

Koop daarnaast een ventilerende matras én een ventilerende matrasovertrek. Die garanderen je een goede luchtdoorstroom en warmen niet zo snel op. Een pocketverenmatras is bijvoorbeeld een slimme keuze: goed ventilerend, duurzaam én heerlijk koel.

Bekijk onze ventilerende matrassen

LEES OOK

dromen

Wat is REM-slaap en waarom hebben we het nodig?

Tijdens de nacht doorlopen we verschillende slaapstadia in een vaste volgorde. Uiteindelijk gaan we deze slaapcyclus zo’n 4 tot 6 keer door met als ...

Lees meer »

Slaap doet leven

Wat is de beste slaaphouding tijdens de zwangerschap?

Wat is de beste slaaphouding tijdens de zwangerschap? Tijdens je zwangerschap merk je al snel dat je normale slaaphoudingen niet meer optimaal zijn. ...

Lees meer »