Wat is REM-slaap en waarom hebben we het nodig?

Tijdens de nacht doorlopen we verschillende slaapstadia in een vaste volgorde. Uiteindelijk gaan we deze slaapcyclus zo’n 4 tot 6 keer door met als laatste fase, de REM-slaap. Maar wat betekent dit nu?

Wat is REM slaap?

In het vijfde stadium begint de REM-slaap of droomslaap. Deze fase werd genoemd naar de ‘Rapid Eye Movements’ die je maakt tijdens deze fase.

close-up-eye-eyelid-32267

Deze fase staat ook gekend als paradoxale slaap: hoewel de grote spiergroepen van je ledematen verlamd zijn (anders zou je namelijk uit bed kunnen gaan tijdens het dromen), worden de hersenen heel actief. Ook de ademhaling en hartslag gaan omhoog. Dit zou te maken hebben met het verwerken van informatie en emoties tijdens het dromen.

Wat is het nut van REM slaap?

De specifieke voordelen van REM-slaap zijn nog altijd niet duidelijk. Wel kunnen wetenschappers al concluderen dat het essentieel is voor de gezondheid van onze hersenen. Voldoende REM is dus essentieel voor de mentale gezondheid.
Tijdens deze slaapfase verwerken onze hersenen alle informatie en wordt er grote kuis gehouden. Ook worden neurotoxines, die Alzheimer veroorzaken, verwijderd tijdens deze fase.

beautiful-beauty-bed-914905

Wanneer we de slaapcyclus voltooid hebben en uit de REM-fase wakker worden, zijn we optimaal uitgerust. Maar als de slaapcyclus abrupt stopt, wordt de REM-slaap vaak opgeofferd. Het is namelijk de laatste fase in de cyclus vooraleer deze zich herhaalt. Dit vermindert de informatieverwerking en het schoonvegen van toxische eiwitten in onze hersenen.

Lees hier meer over slaap

LEES OOK

Slaaptips

De voordelen van een gezonde nachtrust

Het is vandaag – géééuw! – Dag van de Slaap. En daar zijn goede redenen voor. Want slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en je humeur. In ...

Lees meer »

Slaap doet leven

Wat is de beste slaaphouding tijdens de zwangerschap?

Wat is de beste slaaphouding tijdens de zwangerschap? Tijdens je zwangerschap merk je al snel dat je normale slaaphoudingen niet meer optimaal zijn. ...

Lees meer »