Revor Blog

Wat is de beste slaaphouding tijdens de zwangerschap?

Geschreven door De Slaapcoach | 21-aug-2019 6:52:24

Wat is de beste slaaphouding tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap merk je al snel dat je normale slaaphoudingen niet meer optimaal zijn. Welke slaaphoudingen zijn dan de beste alternatieven? En wanneer moet je stoppen met slapen op je rug en buik? Tijd voor meer informatie.

Je lichaam verandert

Tijdens je zwangerschap verandert er natuurlijk veel aan je lichaam. Maar waarom slaap je eigenlijk ook moeilijker? Er zijn een aantal specifieke symptomen die het slapen flink kunnen bemoeilijken:

  • vergrote buik
  • rugpijn
  • kortademigheid
  • brandend maagzuur
  • stress

DE BESTE SLAAPHOUDING TIJDENS ZWANGERSCHAP

De beste slaaphouding is de S.O.S., ofwel sleeping on side. Het wordt aangeraden om voornamelijk op je linkerzijde te slapen. Dit stimuleert namelijk de toevoer van de hoeveelheid bloed en voedingsstoffen naar je baby. Ook voorkom je dat je lever onder druk komt te staan door het gewicht van je baarmoeder.

Tips

  • Last van rugpijn? Probeer de S.O.S. houding en plaats een kussen onder je onderbuik. Dit verlaagt de belasting van de rug

  • Last van branden maagzuur? Leg je bovenlichaam een stukje hoger dan je onderlichaam. Dit zou het brandend gevoel moeten verminderen.

  • Last van kortademigheid? Dit komt voornamelijk voor in de laatste stadia van de zwangerschap. Om hyperventilatie te voorkomen of te stoppen, kan je oefeningen doen om je ademhaling onder controle te krijgen. Adem bijvoorbeeld vier seconden in en zeven seconden uit. Waarschijnlijk merk je dan dat je snel weer rustiger wordt.

Meer slaaptips? Klik hier voor enkele handige slaaptips!

WELKE SLAAPHOUDINGEN VERMIJD IK HET BEST?

Slapen op je rug

Slapen op je rug kan een tal van problemen veroorzaken: rugpijn, kortademigheid en een lage bloeddruk. Dit heeft allemaal te maken met het feit dat je onderbuik druk uitoefent tegen je ingewanden. Misschien nog belangrijker is dat je buik de toevoer van voedingstoffen en bloed naar je baby belemmert wanneer je op je rug slaapt. Probeer dit dus zeker te vermijden.

Slapen op je buik

In de beginstadia van je zwangerschap kan je het zeker nog veroorloven om op je buik te slapen. Natuurlijk zal op een gegeven moment je buik te groot worden en zal je vanzelf je slaappositie aanpassen. Pas wel op dat je niet te dicht bij de rand van het bed in slaap valt. ’s Nachts veranderen mensen namelijk veel van positie waardoor je door het extra gewicht van je buik, makkelijker uit het bed zou kunnen vallen.