Welk effect heeft voeding op je slaap?

Nee, je bent niet de enige die ’s avonds laat in de zetel nog graag een stukje chocolade eet als dessertje. En ja, dat kan smaken! Maar is het wel goed voor je slaap?

Voeding heeft een grote invloed op jouw de kwaliteit van jouw slaap en je slaappatroon. Val je soms moeilijk in slaap, dan kan de oorzaak liggen bij dat ene stukje chocolade waarvan je iedere avond geniet in de zetel. Iedereen weet dat cafeïne nefast is voor de slaap en zelf het tegenovergestelde veroorzaakt. Wist je dat de inname van cafeïne tot wel 6 uur effect kan hebben op jouw slaap?

Ga je om 22 uur naar bed, dan kan je kopje koffie om 16u daar nog een stokje voor steken en ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Maar het gaat verder dan enkel koffie. Ook pure chocolade, groene thee en zelf chocolademelk bevatten kleine hoeveelheden cafeïne waardoor ook deze een nefast effect kunnen hebben op jouw slaap. Dus ben je van nature een slechte slaper? Vermijd deze zoetigheden ’s avonds.

Naast cafeïne is ook alcohol een gezworen vijand van de slaap. Alcohol geeft je het gevoel dat je sneller inslaapt, maar de kwaliteit van je slaap wordt enorm teniet gedaan door de inname van alcohol.

De conclusie is dus simpel: geen cafeïne of alcohol naar binnen spelen als je gemakkelijk en goed wilt slapen.

voeding en slaap

Geen paniek, je hoeft niet te verhongeren om goed te kunnen slapen. Er zijn wel degelijk zaken die je kunt eten om goed en zelf beter te slapen. Een kleine maaltijd, rijk aan koolhydraten en eiwit, kan bijdragen tot een betere slaap. De koolhydraten zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt terwijl de eiwitten ervoor zorgen dat je langer en dieper gaat slapen. Houdt het wel bij kleine porties, want grote maaltijden zorgen voor een verhoogde lichaamstemperatuur, en dat is dan opnieuw nefast voor een goeie nachtrust.

Dus simpel gezegd, hou het bij kleine porties koolhydraten en eiwitten. Maar wat houdt dat nu concreet in? Het klassieke glaasje melk met honing is het ideale voorbeeld. De melk is rijk aan eiwitten terwijl de honing vol zit met simpele koolhydraten. Bovendien bevat melk tryptofaan en melatonine, een aminozuur en hormoon dat ons helpt de slaap te bevorderen.

Een leuk wist-je-datje: De melk van koeien die ‘s nachts worden gemolken bevat bijna tien keer zoveel melatonine als de melk van koeien die overdag worden gemolken.

Andere producten die veel tryptofaan bevatten zijn kalkoen, kip, eieren, pompoenzaden, bonen, pinda’s, kaas en groene groenten. Het eten van deze producten in de laatste vier uur voordat je gaat slapen kunnen ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt.

 

LEES OOK

Slaaptips

De voordelen van een gezonde nachtrust

Het is vandaag – géééuw! – Dag van de Slaap. En daar zijn goede redenen voor. Want slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid en je humeur. In ...

Lees meer »

Slaaptips

De match tussen kussen en slaaphouding

Iedereen heeft een unieke lichaamsbouw en heeft een eigen slaappatroon. Daarom hangt de ideale slaaphouding af van persoon tot persoon. Bij de ...

Lees meer »