Slapen met oordoppen

Iedereen maakt het wel eens mee. Een feestende buur midden in de nacht, een vroege vogel die zaterdagochtend zijn gras aan het afrijden is, een blaffende hond in de wijk of een snurkende partner. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat jij je schoonheidsslaapje niet kan uitoefenen... 

Hoe los je dit nu op?  

In gesprek gaan met je buren of bedpartner zou een eerste logische stap zijn. Wanneer dit niet  mogelijk is, is er ook nog een andere handige oplossing voor handen. Het dragen van oordoppen tijdens het slapen is heel gebruikelijk bij mensen die gevoelig zijn voor geluid tijdens hun slaap. Het is een eenvoudige en goedkope oplossing omdat ze het lawaai aanzienlijk verminderen. 

Welke types oordoppen zijn er? 

Bij het kiezen van de juiste oordoppen moet er gekeken worden naar gebruiksgemak, comfort en het vermogen om geluid af te schermen. Belangrijk hierbij is om te onthouden dat geen enkel oordopje gemaakt is om geluid volledig te blokkeren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je door je wekker zou slapen. 

oordoppen op maatEen eerste type en meteen misschien ook de beste oplossing zijn de oordoppen op maat. Ze worden perfect afgestemd en gevormd naar je oor. De gebruikelijke 
oordoppen op maat zijn gemaakt uit zachte siliconen en kan je bestellen bij de 
audicien of bij de apotheek in jouw buurt. Ze zijn net groot genoeg voor je 
gehoorgang waardoor het geluid maximaal geblokkeerd wordt.
 

Harde siliconen oordoppen zijn net als de oordoppen op maat herbruikbaar. Deze 
harde siliconen zijn wel minder gemakkelijk voor de zij-slapers onder ons.
 

De zachte siliconen oordoppen zijn dan wel weer een stuk comfortabeler om te slapen. Sommigen vinden dat dit type wel een stuk minder effectief is in het blokkeren van geluiden. 

Oordoppen die je zelf kan maken uit was zijn makkelijk te vormen naar de maat van je oor. Hierdoor hebben ze een uitstekende pasvorm en zijn ze vergelijkbaar met de zachte siliconen oordoppen, met als extra dat was waterdicht is en ze dus ook gebruikt kunnen worden tijdens het zwemmen. Als nadeel moeten we echter wel meegeven dat was vettig is en moeilijk opnieuw te gebruiken is. 

Schuimrubberen oordoppen zijn de goedkoopste oordoppen die er te vinden zijn. Dit zijn de oordoppen die de organisatie van een festival aan zijn bezoekers geeft. Ze zijn zacht en dus goed om te slapen. Na een tijdje kan er wel druk ontstaan op je oren omdat het schuimrubber aan het uitzetten is. We raden deze oordoppen niet aan aan mensen met een kleine gehoorgang, ze kunnen gemakkelijk uitvallen waardoor ze hun functie verliezen. 

Is het gezond om herhaaldelijk met oordoppen te slapen? 

Er is geen reden om je zorgen te maken als je geen last hebt van oorontstekingen of ophoping van oorsmeer. Indien je hier last van hebt raden we aan om contact op te nemen met de huisarts. Voor een goede hygiëne raden we aan om de oordoppen zorgvuldig te behandelen en proper te houden.

LEES OOK

Slaaptips

Sneller inslapen? Ontdek onze tips om in slaap te vallen

Iedereen kent het wel: je kijkt al de hele dag uit naar je warme bed, maar nét wanneer je je hoofd op het kussen legt, kan je de slaap niet vatten. ...

Lees meer »

Slaaptips

9 tips voor een frisse nachtrust in de zomer

Slapen bij warm weer: tips om je slaapkamer heerlijk koel te houden in de zomer Iedereen kent het wel: overdag ben je zó blij dat de zomer in het ...

Lees meer »