Waarom de beste slaper Kuurne-Brussel-Kuurne wint

Ontdek 5 tips hoe een renner Kuurne-Brussel-Kuurne kan winnen.
Test ze zelf op de KBK Cyclo of kijk zondag uit naar de beste slaper! 

1) Je slaap met 30% verlengen = je prestaties met 3% verbeteren

De renner die wat langer in bed blijft liggen, maakt meer kans! Want langer slapen verbetert wel degelijk je prestaties. Dit blijkt uit een recente studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise waar Australische wetenschappers het effect onderzochten van de hoeveelheid slaap op sportprestaties.

In het onderzoek kregen competitierenners enkele keren een tijdrit voorgeschoteld waarbij hun aantal uren slaap van de dag ervoor varieerde. Toen hun slaap met 30% verlengd werd verbeterde hun tijd in de tijdrit met 3%. Men kwam ook tot de conclusie dat dankzij de langere nachtrust je beter presteert zonder dat je het gevoel hebt een grote inspanning te leveren.

2) Bewegen de dag ervoor = sneller en makkelijker in slaap vallen

Iedereen geraakt wel eens moeilijk in slaap, renners dus ook! Dankzij voldoende beweging tijdens de dag kunnen ze makkelijker en sneller in slaap vallen. Ook hun hoeveelheid diepe slaap zal toenemen en dit heeft alleen maar voordelen. Het lichaam kan zich ten volle ontspannen en recupereren in deze slaapfase, zowel op fysiek als mentaal vlak.  

shutterstock_1614428752


3) Sporten net voor het slapen = slechter slapen

Gelukkig vinden wielerwedstrijden niet in de avond plaats, zoals wel vaker met voetbalwedstrijden het geval is. Want sporten net voor het slapen betekent meestal ook slechter slapen! De hogere hartslag, hogere spijsvertering en hogere lichaamstemperatuur verhinderen het makkelijk in slaap vallen, wat niet ideaal is voor topsporters die de dag erna terug moeten presteren! Maar wat kan een actieve renner wel nog doen in de avond?

4) Seks voor het slapen = makkelijker in slaap vallen

Mocht de renner toch niet meteen in slaap kunnen vallen, kan seks de oplossing zijn! Volgens een onderzoek aan de CQUniversiteit in Australië heeft seks voor het slapengaan een positief effect op je nachtrust.

Onderzoekers hebben 460 volwassenen tussen 18 jaar en 70 jaar ondervraagd en 64 procent van de respondenten sliep beter na seks. En als je geen partner hebt, is dat ook helemaal geen probleem. Heel wat ondervraagden konden eerlijk zeggen dat ze meteen in slaap vielen na het masturberen.

Mochten de renners nog steeds een slechte nachtrust hebben, blijft nog één iets over: middagdutjes!

5) Middagdutjes van 30 minuten = alerter en scherper van geest

Een Russisch onderzoeksteam stelt voor om net voor het sporten een dutje te doen van 30 minuten. Niet alleen zouden de renners alerter en scherper van geest zijn, ze zouden ook beter gaan presteren en het zorgt voor een snellere recuperatie na de wedstrijd.

Leuk om te weten, nu kijken wie zondag het beste heeft geslapen!

 

Lees hier meer over slaap

LEES OOK

Slaaptips

De match tussen kussen en slaaphouding

Iedereen heeft een unieke lichaamsbouw en heeft een eigen slaappatroon. Daarom hangt de ideale slaaphouding af van persoon tot persoon. Bij de ...

Lees meer »

Nieuws

Gepersonaliseerde Revor matrassen voor Alpecin-Deceuninck wielerteam

Gepersonaliseerde Revor matrassen voor het Alpecin-Deceuninck wielerteam Revor Bedding, de West-Vlaamse matrassen- en beddenfabrikant uit Kuurne, ...

Lees meer »