Wat betekenen onze dromen?

Vaak dromen we de gekste dingen. In de ene droom vallen onze tanden uit, in de andere droom worden we achtervolgd door boeven... Maar wat betekenen deze dromen nu juist?

Hoe ontstaan dromen?

Tijdens ons dagelijkse leven worden we aan heel wat informatie blootgesteld. Uiteraard moeten al deze gegevens verwerkt en opgeslagen worden. Dit gebeurt tijdens onze slaap. Onze hersenen verwerken en ordenen deze informatie waardoor onze dromen vorm krijgen.

art-black-and-white-blur-724994

Betekenis? 

Dromen kunnen soms heel levendig ervaren worden, hoe bizar dan ook. Vaak zit er ook een betekenis achter. Hieronder bespreken we enkele veel voorkomende dromen en hun bijhorende boodschap.

beautiful-beauty-bed-914910

  • Dromen over het verliezen of uittrekken van tanden.

Deze komen voornamelijk voort uit gevoelens van onzekerheid en angst om niet aantrekkelijk gevonden te worden. Een diepere boodschap kan zijn dat men bang is om gezag en aanzien te verliezen.

  • Dromen waarin we niet naar het toilet kunnen gaan of waarin de wc-pot te klein is.

Het gebruiken van het toilet staat symbool voor het kunnen voldoen aan onze basisnoden en behoeften. Deze droom verwijst dus naar een situatie in het echte leven waar het uitdrukken van een basisnood uitgedaagd onderdrukt werd. In deze context staat het toilet symbool voor het obstakel. 

  • Dromen waarin we achtervolgd worden.

We kennen het allemaal: dromen waarin we worden achtervolgd door dieven, slangen of monsters. Maar wat betekent dit nu? Ondanks de angstaanjagende aard van deze droom, schijnt er een ‘positieve’ boodschap achter te schuilen. Volgens wetenschappers staat het symbool voor het erkennen van een lang, aanslepend probleem.  Het 'weglopen' representeert het vermijden of uitstellen van het probleem. 

adult-attractive-beautiful-2346018

  • Dromen waarin je partner je bedriegt a.k.a. ‘de overspel-droom’.

Geen zorgen, dit is zeker geen toekomstvoorspelling. Wel getuigt het van een gebrek aan vertrouwen in de relatie. Deze droomt komt voornamelijk voor wanneer je partner te veel aandacht en tijd besteedt aan iets waar jij geen belang aan hecht of niets met je te maken heeft.

koppel

Sneller in slaap vallen om meer te kunnen dromen? Klik hier voor enkele handige slaaptips!

Lees hier meer over slaap

LEES OOK

Slaaptips

9 tips voor een frisse nachtrust in de zomer

Slapen bij warm weer: tips om je slaapkamer heerlijk koel te houden in de zomer Iedereen kent het wel: overdag ben je zó blij dat de zomer in het ...

Lees meer »

Slaaptips

De match tussen kussen en slaaphouding

Iedereen heeft een unieke lichaamsbouw en heeft een eigen slaappatroon. Daarom hangt de ideale slaaphouding af van persoon tot persoon. Bij de ...

Lees meer »